Emanuel Swärd med Sveriges längsta inrapporterade abborre genom tiderna. Foto: Privat

Hur länge ska Emanuels rekordlånga abborre stå sig?

Publisert

Minns ni Emanuel Swärds makalösa abborre från sommaren 2017, som gjorde att rekordböckerna behövde skrivas om? Fisken mätte nämligen hela 61,5 centimeter! Frågan är förstås när någon ska bräcka det? Kanske blir det han själv …

Emanuel Swärd, som då gick sista året på Forshagaakademin och praktiserade på Sörbyn Lodge, fångade sin drömfisk av en tillfällighet. En inställd guidning öppnade upp för möjligheten att själv ge sig ut på ett av lodgens vatten. Målet var att trolla upp någon av sjöns beryktade storgäddor, men fisket gick segt och ett bottennapp på en grundtopp gjorde att han ändrade sin strategi.

– Jag hade fått reda på att platsen där jag fastnade kunde ge ifrån sig riktigt stor abborre. Därför bytte jag spö och kastade ut en sju centimeters Rippin´Rap som jag fått riktigt mycket abborre på. Plötsligt blev det trögt och jag trodde att jag fastnat i sjögräs. Men så kände jag en långsam rörelse i sidled och trodde att jag kanske krokat en snipa. Därför blev jag otroligt förvånad när jag såg den väldiga abborren komma upp i det klara ytvattnet. Vilken otrolig fisk! Efter landningen såg jag att den var längre än mitt smalben och jag förstod att min tidigare rekordfisk på 53 centimeter nog skulle slås. Men eftersom jag varken hade måttband eller våg i båten fyllde jag en mjuk frysväska med vatten och satte full fart in mot land, minns Emanuel.

Jämförde med väskan
När han såg fisken ligga krökt i väskan googlade han väskmodellen och såg att innermåttet var 57 centimeter.
– Då blev jag helt paff! Jag ringde och väckte en vän som kom ner med måttband och våg. När vi såg att den var 61,5 centimeter kändes det helt overkligt, berättar Emanuel.
Fisken returnerades försiktigt och Emanuel stoppade ner kameran under ytan för att föreviga den mäktiga upplevelsen.

Vikten då? Ja, Emanuel tvekade lite på den fronten.
– Jag hade fiskat flera nätter i midnattssol och var framförallt starkt påverkad av längden när vi vägde den. Dessutom var jag inte så uppmärksam eftersom jag insåg att vikten inte skulle matcha längden. Fisken var långsmal och gammal och säkert på retur. Antingen vägde den 2,03 kilo eller 2,3 kilo. Jag vågar inte säga vilket.
Emanuel berättar även att en tysk turist fick en abborre på 58 centimeter i samma sjö senare samma år, och att det även kom upp en 53:a och en 48:a.

Hur ser då ditt fiske ut nu för tiden?
– För egen del blir det mindre fiske än vanligt då guidandet och filminspelningarna tar mycket tid. Jag försöker dock alltid planera in några satsningar efter stor gädda, öring, abborre, röding och lake. Förra året var längsta abborre för egen del 50 centimeter, jag hade även turen att få en kluns över 2 kilo på endast 49 centimeter, hälsar Emanuel.

Glöm inte att tipsa oss på Fiskejournalen om du får en jättefisk i sommar!