Laxbestånden växer i flera av norrlandsälvarna. Foto: Getty Images

HaV pausar samarbete med Ryssland kring den vilda laxen

Publicerat

Sverige avbryter eller pausar flera av sina pågående samarbeten med Ryssland, med anledning av situationen i Ukraina. Ett av de miljösamarbeten som har pausats handlar om att bevara den vilda laxstammen, meddelar Havs- och Vattenmyndigheten.

Svenska Sportfiskeförbundet meddelade förra veckan att de stoppar deltagande av ryska eller belarusiska tävlande på svenska fisketävlingar. Sportfiskarna som förbund kommer därmed inte att tillåta tävlande som representerar Belarus eller Ryssland att delta på fisketävlingar i Sverige. Svenska tävlingsfiskare kommer inte heller att delta på tävlingar i dessa länder så länge kriget mot- och ockupationen av Ukraina fortsätter, meddelar förbundet på sin hemsida.

Även Havs- och Vattenmyndigheten vidtar åtgärder med anledning av kriget. Så här skriver myndigheten på sin hemsida:
”Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina är samarbetet med Ryssland pausat sedan den 24 februari. Vi koordinerar det miljöstrategiska samarbetet mellan Sverige och Ryssland om de marina och akvatiska frågorna. Verksamheten bedrivs utifrån ett arbetsprogram som Ryssland och Sverige tillsammans har beslutat om. Havsplanering och koordinerad förvaltning från källa till hav är utpekade samarbetsområden i programmet”.
Det framgår inte några närmare detaljer i meddelandet, men enligt hemsidan handlar ett av de miljösamarbeten som pausats om att bevara den vilda laxstammen.