Mer öring på väg! Joel Schill, Anders Rydeborg, Andreas Karlstedt och Arvid Lundin fixar lekplatser i Nävran. Foto: Anders Lundin

Här huggs det i för ännu bättre fiske i Långan

Publicerad

Det är många som hugger i för att den populära fiskeälven Långan i Jämtland ska bli ett ännu mer levande vatten, till gagn för både sportfiskare och naturen själv. Snart ska en tidigare igenstängd fåra öppnas i Holmforsen, och samtidigt återställs det lekgropar i biflödet Nävran.

Sedan tidigare står det klart att den rikskända dammen och kraftverket i Långforsen ska rivas ut, efter ett beslut av ägaren Jämtkraft AB. På andra håll i systemet så arbetas det nu flitigt för att både öringen och harren ska få bättre förutsättningar att både reproducera sig och växa upp.

Just nu sker det en återöppning av en sidofåra vid Holmforsen som legat torrlagd sedan flottledsrensningen på 40- och 50-talen. Förhoppningen är att det ska leda till återkomst av 2000-kvadratmeter strömvattenbiotop, lämplig för till exempel lek- och uppväxt för fisk.
Även i biflödet Nävran är förhoppningen att öringen ska frodas igen. Även den rensades hårt i samband med flottningen, och nu hugger lokala krafter i för att den ska få nytt liv.
– Tidigare i somras var en grävmaskin här och lade ut stenblock i ån, och nu ska vi lägga ut grus och göra lekbottnar några hundra meter uppströms från utloppet. Med lite tur får vi se lekande öringar här redan i höst, berättar Andreas Karlberg från Sportfiskarna som leder projektet i Nävran.

Planen är även att återställa utloppet i Nävran till sitt gamla skick så att fiskar lättare kan simma upp, men där måste Mark- och miljödomstolen ge sitt godkännande först. Även i Lillforsen har en av fårorna fått en ansiktslyftning i sommar, med förhoppningen att den stora fisken ska trivas bättre.