Ta chansen att anmäla din klass eller förening till klassdraget. Foto: Anders Lundin

Här är forskaren som ska göra fjällfisket mer hållbart

Publisert

Fiskejournalen säger grattis till forskaren Gustav Hellström. Med hjälp av ett stipendium ska han ta fram kunskap som kan möjliggöra ett hållbart fiske i fjällsjöar.

Gustav Hellström. Foto: SLU

Det var under tisdagen som SLU-forskaren Gustav Hellström mottog ett stipendium ur Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö. I förlängningen ska stipendiet gynna både fiskarter i fjällen och de som fiskar efter dem.

”I öppna stora vattensystem är det inte ovanligt att olika områden har olika fiskeregler. I ett område kan det exempelvis vara förbjudet att som fiskare ta upp fler än någon enstaka fisk, medan i andra områden kan reglerna vara mer generösa och du kanske får ta upp all fisk du fångar förutsatt att de har nått en viss längd. Vi är intresserade att förstå hur effektiva olika fiskeregler blir i ett system där fisken har möjlighet att vandra mellan områden med olika regler”, framgår det av pressmeddelandet från SLU.

Stipendiet ska användas för att köpa in sändare för spårning av fjällröding.
– Vi märker fisken med små elektroniska sändare som skickar kodade signaler som vi kan detektera med hydrofoner under vattnet. Därefter kan vi med hög upplösning spåra fisken under flera år, säger pristagaren Gustav Hellström.