Med extra värme klarar man kylan. Foto: Anders Nicander

Håll dig varm på isen

Publisert Sist oppdatert

Att hålla sig varm är en av de stora utmaningarna med vinterfiske. Fryser man fiskar man dåligt och fiskeglädjen riskerar att gå förlorad. Är det riktigt kallt är värmekläder som drivs av batterier eller powerbank ovärderliga.

Jag trodde att femton minus på isen var tufft ända tills jag testade havsfiske i minusgrader. Kylan från det öppna vattnet tränger in överallt och vi lärde oss snart att det inte räckte med att att bylsa på sig. Man måste tillföra värme. Likadant är det om man kör långa fiskepass på isen. Så länge man rör på sig, går och borrar, funkar det bra men sitter man stilla under längre perioder krävs kläder med extra värme.

CTS batteridrivna värmeväst håller hög kvalitet och sitter bra på kroppen. Den har tre värmelägen av vilket det svalaste ofta är fullt tillräckligt om man klär sig rätt i övrigt. Med rätt menas vind och vattenavvisande ytterplagg typ fodrat regnställ eller flytoverall. Värmevästen har man nära kroppen med enbart en underställströja (ej bomull) under. Här har den störst effekt samtidigt som värmen i viss mån stängs inne av ytterplagget. CTS värmeväst kommer med en 10000 mAh powerbank. De håller en hel fiskedag på lägsta effekten men det är naturligtvis alltid klokt att ha en extra powerbank med sig ut.

Händerna är det vi exponerar mest för kylan när vi vinterfiskar. Eftersom vi hanterar spön, krokar och linor är tunna fiskehanskar ofta det bästa alternativet. Men dessa är inte alltid varma nog, särskilt om man åker skoter, skidor eller helt enkelt bara väntar på hugget. Då behöver man tyngre grejer.

CTS uppladdningsbara värmevantar har”inbyggda” litiumbatterier som gör att man står emot både fartvind och kyla. Vantar är generellt mycket bättre än handskar när det är riktigt svinkallt för fingrarna behöver varandra för att hålla värmen.

Fötterna är nästa problemområde. Ett par bra isfiskestövlar är snudd på ett måste. De håller både vätan och kyla borta och är sköna att gå i. Men för att göra de ännu bättre – och för att boosta värmen i resten av kroppen – finns ett mycket billigt hjälpmedel.

Wigglers fotvärmare kostar inte många kronor och de kommer definitivt lyfta humöret under vinterns allra kallaste fiskedagar.

Men glöm inte att äta varmt! Kall mat gör att man fryser. Gör upp en eld och grilla korv eller ta med varm soppa i en termos. Det är oslagbart. Och gott.