Det ligger 23 000 gifttunnor dumpade i Östersjön. Nu står det klart vilka företag som bär det fortsatta ansvaret. Foto: Belinda Fewings

Gifttunnorna i Östersjön: Dessa företag har fortsatta ansvaret

Publicerat Senast uppdaterad

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om miljöbomben kring de 23 000 dumpade tunnorna i Östersjön, som hotar både fisk och annat vattenliv om de skulle börja läcka. Nu är Länsstyrelsen i Västernorrland klara med en utredning som visar vilka som bär det fortsatta ansvaret.

Gifttunnorna utanför Sundsvall har väckt ett allt större engagemang de senaste åren, och frågan har även varit uppe i riksdagen för diskussion. Det handlar i korta drag om cirka 23 000 tunnor med avfall från den tidigare PVC-tillverkningen vid Stockviksverken från 1950- och 1960-talen. De aktuella tunnorna innehåller bland annat kvicksilverhaltiga katalysatormassor ingjutna i betong. Här kan du läsa om det i Fiskejournalen.

En av frågorna har varit vilka som bär ansvaret för att genomföra fortsatta undersökningar av tunnorna och dess miljöpåverkan. Nu har Länsstyrelsen svaret.
Deras utredning visar att företagen Fortum Ljunga Kraft AB, Bygglim Sverige AB och Inovyn Sverige AB har ett gemensamt ansvar för att utföra vidare undersökningar av området och de dumpade tunnorna.
– Det är angeläget att vi får en bättre bild av tunnornas skick för att veta hur stor risk de innebär för vår hälsa och miljö både på kort och lång sikt. Enligt miljölagstiftningen har den som orsakat en miljöskada också ett ansvar att genomföra de undersökningar som behövs, säger Maria Höglund, enhetschef på Länsstyrelsen Västernorrland, i ett pressmeddelande.

De berörda bolagen har nu kallats till ett samråd i oktober. Fortsättning följer …