Gäddhjälpen rycker ut

Publicerad Senast uppdaterad

När gäddorna inte kan ta sig till sina lekområden rycker sportfiskarna i Team Perax ut med stora håven. Under våren har de håvat och lyft ett stort antal gäddor över hindret.
Att gäddorna behöver hjälp för att ta sig till sina leklokaler i Limsjön i Dalarna beror på att sjön omskapats till ett fågelparadis. För att höja vattenståndet i sjön byggdes en damm – men ingen tänkte på att den hindrade gäddorna från att nå deras lekplatser. Den gäddtrappa som byggdes fungerade inte, men ortsbor håvade och lyfte över gäddorna.
– Men dom senaste fem åren har man inte fått hjälpt gäddorna över på grund av någon vattendom som jag inte riktigt vet hur den fungerar, berättar Jon Persson i Team Perax.
När Jon i april besökte sjön såg han att buren där gäddorna räknades in, efter att ha bestigit gäddtrappan, inte hade satts ut.
– Jag ringde direkt till Leksands/Insjöns fiskevårdsområde, som sa att vattendomen upphört. Vi i Team Perax fick specialtillstånd för att hjälpa så många gäddor som möjligt.
– Tyvärr var vi lite för sent ute för att få upp alla lekvandrande gäddor, men det blev ändå ett 30-tal, varav 13 stycken vägde mer än åtta kilo, berättar Jon.
Svenne Andersson