Regeringen meddelar att yrkesfiskare kan få betalt för fällda sälar, eller för att ligga kvar i hamn om det inte går att fiska. Foto: Keith Luke

Fiskare kan få ersättning för säljakt eller för att ligga i hamn

Publicerad Senast uppdaterad

Regeringen föreslår en satsning på 2 miljarder som ska främja hållbart fiske och inte minst småskaligt kustfiske. Det kanske mest anmärkningsvärda är att yrkesfiskare kan ersättas för att ligga kvar i hamn eller för att skjuta sälar.

Det handlar om regeringens förslag till nytt havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram, som omfattar 2 miljarder kronor och ska fördelas under perioden 2021–2027. Enligt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) är fokus på mer mer svensk fisk och ett hållbart svenskt fiske. Inte minst handlar det om stöd till fiskodlingar och småskaligt kustfiske, men också pengar för att ta upp plast och spökgarn ur havet.
– Jag vill att fler ska kunna njuta av den goda och klimatsmarta svenska fisken, men då behöver vi ge förutsättningar för det småskaliga kustfisket och ta tillvara på de möjligheter som vattenbruket ger, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S), till Svenska Dagbladet.

Det framgår dock inte i artikeln om det avser landbaserade fiskodlingar, eller om stödet även ska gå till befintliga odlingar i öppna kassar.
Hållbarhet sägs vara den röda tråden i miljardsatsningen, och exempelvis kan fiskare, fiskodlingar, forskare och myndigheter få pengar för att minska energianvändning och bränsleförbrukning. Men det går också att få ersättning för fällda sälar eller för att ligga stilla i hamn när det inte går att fiska. Här kan du läsa hela artikeln i Svenska Dagbladet.