Anders Lindström a.k.a Boba fett leder radioprogrammet Fiska för livet. Foto: Gustav Asplund

Fiska för livet – radio där fiske, filosofi och musik möts

Publisert Sist oppdatert

Anders Lindström, pianist i The Hellacopters, i sex radioprogram får vi lyssna till när han fiskar och snackar med andra om fiske, livet och kultur. Första programmet i serien finns nu att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Fiske är ett av de enskilt största fritidsintressena bland Sveriges invånare. Även om det totala antalet utövare minskat något sedan pandemin så är det långt över en million svenskar som fiskar någon gång varje år. Fisket är något som förenar människor och det tycks finnas något för alla oavsett ekonomi och utbildningsnivå.

Anders Lindström, i musikkretsar mer känd som Boba Fett, är sportfiskaren som leder den sex avsnitt långa programserien i Sveriges Radio.

– Mina starkaste minnen från barndomen är förknippade med tidiga morgnar vid ett vattendrag och fisket är något som sedan följt mig genom livet, säger Anders. För mig har det fungerat som en ventil mellan spelningar.

I sex avsnitt följer vi med till vattnet, och ut i båten, och hör hur intensivt fiskande varvas med personliga och filosofiska samtal. Vi lär känna gästerna genom deras relation till fisket och genom den funktion fritidsintresset fyller i deras liv.

I programmet hörs:

  • Pernilla Andersson, artist/musiker och havsöringsentusiast. Programmet inspelat under havsöringfiske i Stockholms skärgård.
  • Erik Ohlsson, gitarrist i Millencollin, grundare av Ge fan i våra vatten och delägare i Europas största butik för sportfiskebåtar. Programmet inspelat under gösfiske utanför Örebro.
  • Jesper Olsson, professor i litteraturvetenskap, bland annat skrivit om flugfiske och tänkande. Programmet inspelat i på Helgeandsholmen i Stockholm.
  • Cecilia Grönberg, violinist som kallas ”Gösdrottningen”. Programmet inspelat under gösfiske i Gästrikland.
  • David Sundberg, instrumentmakare där fisket är en viktig del i själva hantverksprocessen. Programmet inspelat under fiske efter gös och gädda utanför Mariefred.