Gäddfabriker är anlagda eller restaurerade våtmarker som gynnar både lekfisk och smågäddor. Foto: Erik Johansson

Fira internationella våtmarksdagen

Publisert Sist oppdatert

I dag, 2 februari 2024, infaller den internationella våtmarksdagen. Ett årligt återkommande evenemang för att uppmärksamma Ramsarkonventionen – en internationell konvention som syftar till att skydda våtmarker.

Utan våtmarker inget liv och inget sportfiske. Förr torrlade man våtmarkerna för att få mer jordbruksmark. Andra våtmarker har ödelagts av utsläpp eller när vägar, järnvägar och annan infrastruktur växer fram. Våtmarkerna är livsviktiga för ekosystemet och som barnkammare för många fiskarter. De numera så berömda gäddfabrikerna är inget annat än väl fungerande våtmarker.

Internationellt är våtmarksbegreppet vidare än det svenska och inkluderar även vattendrag, sjöar och grunda marina områden. Områden som måste skyddas och i många fall återställas om vi ska ha fisk att fiska i framtiden.

Ramsarkonventionen var den första moderna naturvårdskonventionen och fördragstexten undertecknades 2 februari 1971. Den 2:a februari är sedan dess firad som den internationella våtmarksdagen.

Totalt har 172 läder skrivit under Ramasarkonventionen. I Sverige har vi 68 ramsarområden. Dessa områden är mycket olika till sin karaktär och innefattar allt från Store mosse till Ölands oskust.