Havsöringfisket kan vara bra redan på säsongens första dagar. Foto: Senad Alkovic

Fint havsöringfiske i Stockholm

Publicerat Senast uppdaterad

För att odla vårt intresse behöver varje flugfiskare ett bra hemmavatten. Göteborgarna har sitt havsöringsfiske längs Västkusten, för malmöborna väntar storöringfångster utanför husknuten. I Stockholm fanns tidigare ett populärt havsöringfiske, men dessvärre gick beståndet ner och intresset svalnade. Sedan några år har havsöringsfisket kommit tillbaka och just nu är havsöringen på alla sportfiskeintresserade stockholmares läppar. Vi har träffat havsöringsproffset John Kärki från Sportfiskarna för en intervju.

Vad beror den ökade havsöringstammen på?

  • Vi är precis klara med provfisken i hela länet och tyvärr verkar det som att vi har nedgångar av vildfisk överlag. Anledningen beror på torka och extrem predation, exempelvis ifrån säl och häger. I går låg det exempelvis en säl utanför en av länets viktigaste lekåar. Dessutom är åarna svårt påverkade av utdikningar och annan mänsklig påverkan. De få vattendrag där det skett en mindre påverkan är förutsättningarna goda, men återigen har det varit stor predation på lekfisken även där.Anledningen till att vi har så gott om havsöring nu beror på att det finns gott om utsatt fisk. Värmen som ställt till det i lekområdena, har tvärt om gett god tillväxt i haven för utsatta smolt. Dessutom sätts det gott om fisk, från Motala ström och vidare upp till Luleälv planteras det ut 550 000 smolt varje år.

Hur är chanserna att fånga en stor öring?

– Fick en rapport om en lekvandrande fisk från skärgården i går. Den var 75 centimeter lång och vägde 4,8 kilo, en odlad fisk. Generellt väger en stor stockholmsöring mellan 4-5 kilo, de når sällan vikter över det. Däremot norr om stockholmsgränsen är det betydligt vanligare med större öringar över fem kilo.

Inför senhösten, vad bör man tänka på?

  • Försök lära dig vad fisken äter, i innerskärgåden äter de öringen strömming, löja, mört och spigg medan öringen i ytterskärgården främst går på tobis och spigg.Fisket är generellt bra överallt, testa gärna uddar och vikar som vätter ut mot djupvatten, gärna där grunt vatten snabbt möter större djup. Fiska ut mot exponerad fjärd. Under senhösten finns anledning att särskilt testa morgon- eller gryningsfisket.

Måste man ut i sjön, eller går det att landfiska?

– Nej, det går utmärkt att ta bilen till ett intressant område och fiska ifrån land. Ibland behövs inte ens vadarbyxor. Fisket kring stockholmsområdet är faktiskt inte så svårt, det handlar om att bege sig ut och pröva. Öringen finns som sagt överallt, det är bara att hänga i…

5 tips för stockholmsöringen under senhöst

  • håll koll på temperaturen, en jämn temperatur över tid är bättre än när det fluktuerar. Blir det plötsligt kallare påverkas fisken och fisket blir sämre. Blir det däremot plötsligt varmare, kan fisken istället triggas.
  • Pröva platser där vattnet rör sig, där vågor slår in mot stränderna.
  • Missa inte sunden, sådana områden kan vara riktigt bra. Ibland kan det vara tal om verkligt små sund, men så länge de har öppning ut mot öppet vatten är de stekheta.
  • Håll tempo på flugan, fiska snabbt. Är de inne och äter går det knappt att fiska för snabbt.
  • Använd gärna förtyngda flugor som Woolly bugger, Jiggy eller Zonkers. Förtyngda flugor hjälper dig att fiska i rätt hastighet, annars fastnar du i botten.