Linköpings ungdomar får testa på att fiska i Roxen som bland annat är känd för sitt fina gösfiske.Foto: Anders Nicander

Ett ryck var femtonde minut

Publisert Sist oppdatert

Gösen hör inte till de vanligaste fångsterna man får på pimpel. Men vi har pratat med en riktig pimpelmästare som föredrar att vara anonym men som gav oss några knep som gjort honom beryktad som isfiskare.

Man kan hitta gösen både i frivattnet och längs stengrunden under vintern. Fiske i de fria vattenmassorna kan lätt bli lite av ”nålen i höstacken” om man inte använder den senaste ekolodstekniken. Men om man kan vet vid vilka grund gösen håller till under sommaren kan man ofta ha ett framgångsrikt fiske där även under vintern.

Säfflepirken eller Vänerpirken som den ibland kallas är suverän för både röding, lake och gös.

Tipset vi fick är en sann utmaning för alla som är det minsta bekanta med begreppet stress: använd ett kraftigt pimpelspö med 0,35 millimeter lina och en Vänerpirk (eller liknande) agnad med ett abborröga eller en liten strimla mört, nors eller abborre. Fiska en meter ovanför botten. När pirken nått botten vevar man upp den en meter och gör ett rejält lockryck. Gör sedan ingeting på 15 minuter. Gör sedan ett nytt lockryck med lika lång paus. Se till att ha sylvassa krokar och var beredd på ett blixtsnabbt mothugg. Hugget kommer blixtsnabbt och är över lika fort.

Låter det som en utmaning? Ut och testa!