Annons: Sponsrat innehåll

Nu är det snart 14 år sedan Tranås första fiskväg byggdes, här trivs fisken.

En fiskväg – under ytan

Publicerad

2006 fick Tranås sin första fiskväg. Den byggdes i form av ett omlöp och här får du en titt på hur den ser ut idag, snart 14 år senare.

Åsvallehults fiskväg finns i centrala Tranås, vid dammen som är en rest från tiden då Tranås Energi producerade el i kraftverket här. Med hjälp av bäcken som anlades kan fisken, framför allt öring, sedan dess ta sig förbi nivåskillnaden och via Svartån röra sig ända från sjön Sommen till Stalpet i Aneby.

Funktionen fanns där från start, men det tar förstås lite tid innan växtligheten kommer ikapp och gör miljön optimal för fisken. Det går dock snabbare än man kanske kan tro och idag, nästan 14 år senare är den väl uppväxt med miljöer som gör att fisken inte bara använder fiskvägen som transportsträcka utan gärna uppehåller sig här.

Idag har alla Tranås Energis vattenkraftverk fått fiskvägar, vilket är en förutsättning för att elproduktionen ska kunna ske med hänsyn till fisk och övrigt djurliv. Var med och bidra till kommande satsningar genom att välja ett fiskvänligare elavtal du också.

Åsvallehult en tid efter färdigställandet av fiskvägen. Foto: Lennart Gustavsson.

Läs mer om Tranås Energis vattenkraftproduktion