Drömfiske efter skrei i Nappstraumen

Publicerat Senast uppdaterad

Den torsk som vandrar från Barets hav och Norska havet för att leka kustnära i Nordnorge kallas skrei. Dessa torskar kan bli mycket stora och de är många. Johan Mikkelsen som är guide på Nordic sea angling skickar en rapport från Nappstraumen.

Fisket efter skrei i Norge är något helt unikt. Både storleken och mängden på torsk är unikt. I en tid när de flesta torskbestånd är hotade – eller utrotade – mår dessa nordliga bestånd alldeles utmärkt. Varje vårvinter erbjuder flera fiskekamper, däribland Nordic sea angling, superxklusivt fiske skrei. Stora, tunga och enormt starka torskar bänds upp och det kan vara en god idé att köra några extra pass på gymmet innan man åker upp för det är ingen lätt sak att fajta riktigt stora torskar när det hugger oavbrutet.

Vi frågade Johan vad han tycker är det roligaste med skreifisket.

-Det häftigaste är när man träffar på ett stort stim och det nappar oavsett vad du droppar ner. Framförallt när du börjar prickskjuta lite större fisk.

Man fiskar skreien med klassisk havsfiskeutrustning med spön med en rejäl ryggrad och moderna havsfiskereullar som både tål otroligt mycket stryk och som ändå är behagliga att veva de många metrar som det ofta handlar om.

Även om det är otroligt mycket fisk krävs det att man vet vad man sysslar med om man ska få de allra största.

-Vi kör mycket Kinetic Pilken Stainless ”Svenske pilken” och Kinetic Missile ”rörpilk” för att snabbt lokalisera fisken för att sedan byta till Big Bob eller Crazy Daizy från Westin Fishing. På så sätt sållar vi bort den mindre fisken och ökar chansen för den riktigt stora!