Den ofulländade fiskaren är Mikael Engströms femtonde bok.

Den fulländade författaren

Publisert Sist oppdatert

Mikael Engström är tillsammans med Gunnar Westrin landets främste fiskeförfattare. Med ett språk, en ton och en syn på fisket som höjer upp vår livsstil till en skön konst. Vi har läst han senaste verk.

Den ofulländade fiskaren är Mikael Engströms femtonde bok. En skön resa innåt och ut på åar, sjöar och hav. Och uppför lockande laxälvar. Allt med samma kärva kärlek till fisket. Fiske är en drift. Något vi måste göra även om det stundtals kan vara lika motigt som livet själv när det är på det humöret.

”Många gånger är det svårt att komma i närheten av själva bäcken. Det är en jävla skitterräng. Torra grenar river mig i ansiktet. Spöt fastar överallt. Och så dessa mygg och knott. Men jag är tålig. Jag bryr mig inte. Surra på. Kryp in i mina ögon. Svid i hårfästet. Än står jag ut”

Vi får följa med på bäckmete, gäddfiske och trolling på Östersjön. Och laxfiske i strida älvar. Enkelt och vardagsnära men hela tiden med de stora frågorna invävda blad gäddvobbler och trollingskedar. Det är vackert som skärgården en dimmig dag i november. Långt från dagens alla positivitetskonsulters maximer har texten klart beroendeframkallande kvalitéer. Fast jag är dödstrött efter en vecka med hundratals mil bakom ratten och långa arbetsdagar kan jag inte lägga ifrån mig boken som fått följa med i sängen. Den ger tillbaka något som det ofta känns som vi förlorat. En ursprunglig och äkta drift att fånga fisk. Att bevisa för oss själva att vi kan överlista fisken och därmed även oss själva.

”Det var en trög vecka och ingen fick något. Och hur skulle jag då kunna få något. Tidigare hade jag fiskat harr och öring. Det var fiskar som vakade och hade en förhistoria”

Den ofulländade fiskaren finns bland annat att beställa på Adlibris och Bokus.

Läs den.