Sillen hugger i solnedgången. Foto: Anders Nicander

Blanka krokar oslagbart för sill

Publisert Sist oppdatert

Det är sälla man ser sillfångster i sportfiskemedia men faktum är att just sillen lockar tusentals fiskare till kusten. Just nu kan du ta den från havsisen.

Jag har nag aldrig sett en sådan utklassning i fiske. För tio-femton år sedan träffade jag ett gäng sportfiskare med ursprung i Vietnam som var fullkomligt outstanding i att fiska sill från isen. När vi andra, som bäst, lyckades skrapa ihop ett tjugotal sillar på en fisketur så tog de här sportfiskarna så mycket att de försåg vänner och bekanta med härligt färsk fisk.

Att fiska sill med häckla kan framstå som så enkelt att det inte riktigt är fiske. Ingenting kan vara mer fel. Visst, vissa dagar hugger sillen på i princip allt som är litet och rör sig förföriskt i vattnet. Andra dagar kan den kan vara snudd på omöjlig att locka till hugg. Sådana dagar kan det vara idé att testa olika häcklor. Allt från pyttesmå krokar till makrillhäcklor i de minsta storlekarna kan funka. Själv har jag alltid ett par mikrohäcklor med med krokar i storlek 16. De har räddat mig många gånger när jag behövt färskt agn eller när vi helat ha sill till middag. Men ibland finns det inget som slår en blank krok, det lärde jag mig av de vietnamesiska sportfiskarna.

Blank krok kan vara oslagbart för sill och strömming.

Sillen står ofta men långt ifrån alltid längs botten. Börja fiska precis vid botten och fiska dig successivt 5-6 meter uppåt. När du hittat rätt djup för dagen och sillen hugger så se till att fortsätt att fiska där.

Bra ställen att fiska sill finns bland annat i Ljungskile och på Gullmarsfjorden. Lägger sig isen längre ut på havet är både Hakefjorden, kungsbackafjorden och Björköfjorden kända för sitt fina sillfiske.

Se till att ha stenkoll på isen innan du ger dig ut. Gå aldrig ut på en okänd is, särskilt inte på havet. Kommer det dåligt väder med hårda vindar ska man helt undvika att vara på havsisen.