Återställer man vårmarker och vattendrag får vi större biologisk mångfald och ett bättre fiske. Foto: Pontus Caspersson

Återställande av våtmarker och bäckar räddar den biologiska mångfalden

Publicerad Senast uppdaterad

Stora delar av det svenska landskapet anpassades efter jordbrukets behov när det moderna samhället en gång växte fram. Dessa ingrepp förändrade växt- och djurlivet i grunden. Med ett föränderligt klimat och stundtals extrema vattenflöden blir problemen än tydligare.

På Västkusten, kring Tjörn och Orust, pågår det alltid spännande insatser för fisk och miljö. Den enskilt viktigaste anledningen till det är att 8+fjordarprojektets idoga arbete. Så gott som var enda havsöringförande bäck, å och dike(!) har restaurerats vilket är grunden för det fina havsöringfisket i området.

Mycket av marken här är gammal jordbruksmark med utdikande våtmarker och kulverterade bäckar. Denna typ av mark är dålig på att ta upp näringsämnen som instället kommer ut i havet och bidrar till den redan svåra övergödningen.

De senaste åren har man tillsammans med kommuen och en rad företag och organisationer återställt ett trettiotal våtmarker och bäckar.

Här kan du se en mycket pedagogisk film om hur man arbetar med att återställa naturen för en större biologisk mångfald och på sikt ett bättre fiske.