Sugen på id? Foto: Gunnar Westrin

Äta id?

Publicerad Senast uppdaterad

Att skriva om att vi borde äta mer id samma dag som vi presenterar ett nytt svenskt rekord för arten kan kanske tyckas lite märkligt. Men ska vi ha starka fiskbestånd i samtiden måste vi planera för behovet av matfisk. Och på många håll tycker man id är jättegott.

Id är en mycket populär matfisk i Finland, Ryssland och Baltikum. I Sverige är det främst på Gotland som det förekommer ett yrkesfiske efter arten. Den säljs då under namnet gutefisk. Förr var iden mycket viktig del av Gotlands matkultur. Den picklades, torkades, röktes eller användes i fiskgrytor

Det som ställer till det för den som vill testa att tillaga id är att det är full av små be och att det därför inte går att filéa på traditionellt vis. Däremot kan man mala iden och använda fiskfärsen i biffar och burgare. I Finland har denna typ av rätter blivit mycket populärt på senare år.

Iden förkommer både i sött och bräckt vatten och i Östersjön växer beståndet kraftigt i takt med att rovfisken minskar. En del forskare menar därför att det är bra för vattenmiljön i det stora innanhavet om vi äter mer karpfisk som id och brax.

Den vanligaste fiskmetoden för id är mete, både på botten och med flöte, men iden är också en riktigt rolig flugfisk.