Annons: Sponsrat innehåll

Active Target – hitta fisken och se den hugga i realtid

Publicerat Senast uppdaterad

Med den nya Active Target™-tekniken från Lowrance får du övertaget i jakten på din drömfisk.
Med hjälp av högupplösta bilder av fisk och strukturer får du en svårslagen direktsändning från det som händer under ytan. Enkelt skannar du av heta fiskeplatser och följer fiskarnas rörelser, ser hur de reagerar på ditt bete och vilka strukturer de föredrar att gömma sig i. Du får ett verktyg i arsenalen som ger dig värdefull kunskap om hur fiskar beter sig och varför.

Petter Eriksson är en av Sveriges mest framgångsrika predatorfiskare, som radat upp gäddor, laxar, abborrar och – inte minst – gösar av rejält format. Han tillhör en av de europeiska sportfiskare som hunnit bekanta sig ordentligt med Lowrances Active Target-teknik.
– Nu har jag använt och testat givaren i ungefär ett halvår och jag måste säga att ju mer jag använt den, desto mer förtjust och övertygad har jag blivit.

Visar allt direkt på skärmen
Active Target är Lowrances nya realtidsgivare som ger oslagbar skärpa och detaljrikedom. Till skillnad från traditionella givare, där skärmbilden visa det som redan hänt och är historia, så visar Active Target det som händer precis just nu. Eftersom vare att den är så högupplöst blir bilderna också superklara och med en detaljrikedom som inte funnits tidigare. Du behöver inte längre gissa. Nu ser du hur och var fisk är placerade i strukturen och hur de rör sig. Efter hand kommer du öka din kunskap om hur fiskars beteenden. Vad är det som gör att gäddorna i ett visst vatten kräver en viss teknik? Varför hittar du abborre och gös på vissa fläckar eller strukturer? Du får en insyn i fiskarnas liv som är både lärorik och superspännande.

Tre smarta vyer
Med Active Target har du tre suveräna vyer som guidar dig på din storfiskjakt:
Med framåt-vy ser du struktur och fisk som ligger framför din givare så att du kan planera ditt nästa kast till perfektion.
Med nedåt-vy vet du precis hur djupt det är och se vad som finns direkt nedanför givaren. Det gör det enkelt att placera betet rakt mot, eller framför, fisken.
Slutligen ger scout-vy dig en bred live-vy framför givaren. Det gör att du snabbt ser vad som finns runt båten och i vilken riktning du ska kasta.
– Givaren kommer med ett fäste som gör att det är lätt att justera givaren mellan de olika lägena på några sekunder, berättar Petter.

Pricksäkra användningsområden
Petter har använd Active Target vid olika sorters fiske och kunnat utveckla sitt eget fiske med hjälp av tekniken:
– Jag har sett många fördelar. Ska jag försöka beskriva de främsta användningsområdena för mig personligen får det bli:
1. Abborrfiske i lite djupare sjöar. Här har framåt-vy varit klockrent för att leta efter intressanta strukturer och kunna rikta kasten mot dessa. Jag kan även se och följa både jiggen och efterföljande fiskar på skärmen.
2. Abborrfiske på grunt vatten, en till tre meter. Här har Scout-vy varit att föredra. Man ser tydligt växtbälten, stenar och hur olika typer av stim eller enstaka fiskar rör sig kring båten.
3. Vertikalt prickskytte – här har jag använt nedåt-vyn. Bilden blir otroligt klar och fin och man ser till och med tydligt formen på fiskens fenor.
4. Söka stor fisk. För att söka och försöka prickkasta på enskilda gäddor eller gösar har jag använt framåt-vyn. Det är nog också här som jag haft det absolut största användningsområdet för mitt fiske.

Tekniken visar vägen!
Petter sammanfattar ett tillfälle där denna suveräna teknik definitivt gav honom resultatet han sökte:
– Vid ett pelagiskt spinnfiskepass efter gädda fick jag en aha-upplevelse. Det var senhöst och vi fiskade över större djup, där betesfisk hade klumpat ihop sig Med Active Target såg vi tydligt hur gäddor strök omkring i och intill fiskstimmen. Normalt sett har vi fått i stort sett alla hugg under vevstopp. Men nu såg vi tydligt på skärmen hur gäddorna följde våra beten och när vi gjorde vevstopp så vek de av direkt. Det enda som fick dem att ta betet var monoton hemtagning i rätt fart. Farten på betet kunde vi anpassa beroende på hur snabbt fisken simmade bakom betet. Superhäftigt

En teknik som är en fiskerevolution
Petter tycker att Active Target-tekniken är oerhört effektiv och fisket blir närmast beroendeframkallande.
– Du får ett hjälpmedel som blir dina ögon under vattnet. Visst finns en risk att dina ögon fastnar på skärmen och att du missar det som finns runtomkring. Men, för min del så har det bara höjt fisket och spänningen när jag kan se vad som händer under ytan. Att det är ett högeffektivt sätt att hitta och fånga fisk finns det inga tvivel om. Active Target har i alla fall revolutionerat mitt fiske och nu skulle jag inte vilja vara utan det, konstaterar han.

Användbara tips för nya användare
Petter Eriksson avslutar med några heta tips för dig som nyligen skaffat, eller tänker skaffa ett Active Target.

  • Eftersom givaren kan se framåt så ska den helst monteras på en roterbar stång eller elmotor så att du kan styra riktningen på givaren för att på så sett scanna av omgivningen kring båten.
  • Active Target kommer med en modulbox som ska kopplas till ström. Var noga med att kolla att du har tillräcklig batterikapacitet för att driva både skärm och modulboxen.
  • Ta dig tid att titta runt med givaren för att lära dig vad som är vad. Åk gärna till olika fasta objekt, som bryggor, bropelare, bojar och så vidare. På så sätt kan du snart bilda dig en uppfattning om hur saker avbildas och ser ut på olika avstånd. Pröva även givaren i olika vattentyper. Beroende på vattentyp ser olika ting olika ut. Vattnets beskaffenhet påverkar också hur långt du kan se med din Active Target.

Här kan du läsa mer om Lowrance Active Target och få ännu fler heta tips från professionella fiskare.