EU:s fiskeministrar följer inte lagen.

49 miljoner för att skydda våra vatten

Publisert Sist oppdatert

Sveriges länsstyrelser tilldelas 49 miljoner för arbete med att stärka våra vattenmiljöer. Stödet är en del av regeringens treåriga satsning på akvatiskt områdesskydd.

Pengarna ska gå till att skydda miljöer i både söt- och saltvatten. Man vill värna den biologiska mångfalden och göra ekosystemen mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.

– Vi har unika och värdefulla havs- och vattenmiljöer i Sverige och de ska bevaras för framtida generationer. Mycket pekar på att skyddade områden klarar klimatförändringar bättre, säger Susanna Lindeman, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Fokus ligger på Östersjön som dras med en lång rad allvarliga problem. För oss sportfiskare märks det kanske tydligaste på de vikande bestånden av abborre och gädda. Torsken som en gång var en mycket populär sportfisk är sedan länge utfiskad. Även uppvandringen av lax i älvar och åar som mynnar i Östersjön minskar betänkligt.

Det främsta hotet mot Östersjön är utan tvekan det storskaliga yrkesfiskets överfiske av sill och strömming som riskerar att få hela ekosystemet att kollapsa. Regeringen är i högsta grad ansvariga för och en drivande faktor i att detta vansinne får fortgå.

Att då pytsa ut en slant för att hålla länsstyrelserna sysselsatta med småskaliga lokala insatser är cynism på hög nivå.