25 miljoner för bättre vattenbruk – en väg till bättre fiske
Att skriva om vattenbruk på en sajt för sportfiske kan tyckas lite udda, men faktum är att mer och bättre odling av mat i hav och sjöar kan ge våra fiskbestånd en chans att växa när den skadliga delen av yrkesfisket minskar.
Jordbruksverket delar ut 25 miljoner kroner till övervakning inom vattenbruk. För kartläggning av data om dioxiner i fisk finns det 1 miljon att söka. De pengarna ska gå till kartläggning av dioxiner i bland annat sill och strömming i Östersjön för att undersöka om mer av fisken kan bli människoföda.
– Målsättningen med att sammanställa kunskap om dioxiner är att en större andel av svenskfångad fisk ska kunna bli mat, och därmed stärka konkurrenskraften för yrkesfisket och beredningsindustrin, säger Elin Gunve, yrkesfiskesamordnare på Jordbruksverkets vattenbruks- och fiskerinäringsenhet.
Som de flesta vet så håller strömmingen i Östersjön på att utrotas av monstertrålare i jakt på fisk som kan malas ner till foder till, bland annat, den smutsiga norska laxindustrin. Strömmingen i Östersjön innehåller höga halter av dioxiner och är förbjude att äta i de flesta EU-länder. Dock inte Sverige som har förhandlat sig till ett undantag.
När Östersjön töms på sill och strömming rubbas ekokedjan och rovfiskar som gädda, abborre och torsk minskar drastiskt. När den norska laxen sedan äter fiskfodret som baseras på strömmingen med mycket dioxin i kroppen så anrikas(koncentreras) giftet i fisken. Laxen du köper på Ica är således en giftbomb.
Om vi, som Jordbruksverket avser, kan äta mer svensk fisk från Östersjön istället för att mala ner den till fiskmjöl skulle vi kunna rädda fisken, fisket och Östersjön.