Regnbågen är en av höstens hetaste arter.

Äntligen höst – listan över heta arter

...när det blir svalare

Publisert Sist oppdatert

Trots alla de härliga upplevelser som sommaren ger så är det något visst med hösten för många sportfiskare. Nu är det bättre läge för så många populära metoder och arter.

Vet du inte riktigt vad du ska fokusera på så kommer här en lista med tips. Uppräkningen är baserad på fiskar som frekvent fångades och anmäldes till Sportfiskarnas Storfiskregister under oktober månad de senaste åren, samt utifrån tips i diverse fiskeforum i sociala medier.

Och förutom dessa vi listar behöver vi väl knappt nämna höstens heta gäddfiske, annalkande kustfiske efter havsöring, senhöstens trolling på de stora sjöarna och annat som hör kylans och vindarnas årstid till.

Skitfiske.

Rödspätta.

Rödspätta

Rödspättan är nog den populäraste plattfisken vid fisket i det alltid trivsamma Öresund. Under oktober fångas en ansenlig mängd fina spättor på släptackel eller liknande. Borstmask, sandmask, bläckfisk eller räka är det som gäller på kroken. Rätt placering med båten är viktigt. Som bonus kommer det upp en hel del sandskädda, skrubbskädda och andra arter, som befäster Öresund som ett härligt fiskeområde för alla sorters fiskare. Ta en turbåt och lär dig av proffsen om du inte vet exakt hur och var du ska fiska.

Regnbåge.

Regnbåge

Med lite sjunkande vattentemperatur, men ändå gynnsamt väder kan regnbågarna ha dagar då de löper amok. Andra dagar är de extremt svårtrugade och kräver alla trix från boken för att ta flugan, eller spinnbetet. Sverige har mängder av trevliga sjöar där regnbågar av fint format går att söka. Och en vacker tjärn med gulnande löv som speglar sig i vattnet kan vara bland det bästa som finns för själen. Glöm inte regnbågen i oktober!

Abborre.

Abborre

Under våren är det trångt i de populäraste vikarna på Ostkusten och i vissa åar och sjöar. Storabborren lockar sportfiskare från hela landet. Men hösten kan bjuda på ett formidabelt fiske efter abborrar som ätit upp sig och nu samlas i branter, eller lite utanför de grundaste områdena för att förse sig bland bytesfiskstimmen. Hittar du nors, strömming, småmört, löja, eller andra arter som abborren gillar kan spinnfiske med en liten vobbler, eller en jigg ge dig drömfisken. Det vittnar fångstrapporterna från oktober månad om.

Id.

Id

Ofta har iden varit metarens speciella art som inleder meteåret. Tidig vår vandrar de i strömmande vatten för lek. Under de senare åren har en tydlig trend kunnat skönjas. I många åar, och på kusterna i närheten av vattendragen, finns rejäla idar som gärna luras med bottenmete. Betet får gärna vara bröd, mask eller räkbitar. Åar och älvar i snart sagt hela landet har förutsättningar för fint idfiske – en art som ofta kommer lite i skymundan. Även på kusterna, längs stora delar av landet jagar stora idar, ofta i stim. Riktat spinnfiske eller aktivt mete, där en liten mäskningskampanj kan locka in hungriga idar är ett hett tips.

Vimma.

Vimma och Björkna

I Dalälvens meteeldorado vid Älvkarleby är det primetime för många som metar björkna och vimma, plus ett antal andra arter som stäm, id och mört. Tidigare var det mest våren som gällde, men under senare år har det bevisats många gånger om att det finns chans till både vimma och björkna av högt viktsnitt under oktober. Flötmete med räka eller maggot, eller bottenmete med mask är två gångbara varianter.

Publicerad i Fiskejournalen nr.8 2021