Nu blir det mer lax i Vättern. Här Markus Wickelgren med ett fint exemplar. Foto: Adam Landen

20 000 nya laxar i Vättern

Publisert Sist oppdatert

Det unika fisket efter lax i Vättern baseras på utsättningar. I år har 20 000 små Gullspångslaxar, så kallade smolt, av hög kvalité satts ut i sjön.

Det går mot kallare tider vilket gör att laxen i Vättern jagar högre upp i vattenlagren och närmare land. Även om de flesta laxar tas vid trolling är nog landfisket det mest spektakulära. Få sjöar i världen kan bjuda på något liknande. Till skillnad mot den lax som fångas i älvarna är det här frågan om ätande lax. Att se en spiggjagande lax hoppa högt över ytan är en svårslagen pulshöjare.

Vill du testa fisket i höst och vinter finns det en rad mer eller mindre lättillgängliga fiskeplatser på både öst- och västsidan av Vättern. Lite kraftigare havsöringutrustning som har kapacitet till långa kast är perfekt. Klassiska havsöringdrag, kustvobbler och Bombarda med flugor i grönt och svart är standard i vätternlaxfiskarens vapenarsenal.

I mer än 40 år har man gjort kontinuerliga utsättningarav lax i Vättern. Detta i syfte att kompensera för bortfallet av den nedströmslekande öringstam som slogs ut i början av 1900-talet när man byggde ut Motala ström. Mängden utsatt fisk har varierat genom åren men länsstyrelsernas målsättning sedan 2004 har varit att varje år sätta ut 20 000 laxsmolt.