Abborren är en fantastisk fisk. vårdar vi den ömt kan vi både njuta av den som sportfisk och delikatess på i köket. Foto: Linnea Lönn

1000 kr kilot för abborrfilé

Publisert Sist oppdatert

Fiskejournalens tidigare nyhetsredaktör Anders Lundin tillbringar numera sin dagar som kommunikatör på Sportfiskarna. Lundin brinner för fisket i sitt älskade Norrland och han förstår värdet av att vårda den fantastiska resurs vi har i våra fiskbestånd.

Så här skriver Anders Lundin på Facebook:

En milstolpe har nu nåtts i den svenska livsmedelshistorien. En svensk fisk-sajt säljer abborre-filéer för 1000 kronor kilot. Statistiskt sett tillhör jag redan världens fyra procent rikaste människor, och även de tryggaste, som bor längs en enskild väg i en jämtländsk by i Sverige.

Men jag har aldrig känt mig så rik som nu. Det blir hänglås på frysboxen.

Vad är då min poäng?

Jo, ät det som finns nära dig. Oavsett om det är abborre, mört, kråkbär, nässlor eller råvaror från närmaste bonde. Och om det inte finns fisk i min sjö då? Ja, då är något i obalans och kanske kan rättas till. Om du går med i Sportfiskarna så bidrar du till att verka för mer fisk i friskare vatten. Inte minst abborre.

Engagera dig i lokalproducerade miljöfrågor. Älska det som finns här, så kanske det blir kärlek över till att älska annat också. Slut fred med naturen. Fisken på bilden släpptes tillbaka med varsam hand, ska tilläggas. En utomordentlig avelsfisk som kommer att leverera flera generationer matabborre, om ingen annan hunnit slå ihjäl den.

Ibland är det helt enkelt klokare att kasta pengarna i sjön.