Ännu en fin öring mot håven! Det var många som rapporterade om en lyckad premiär på Västkusten. Foto Gustav Högberg

Vilda öringar och fint väder – Västkusten levererade på premiären

Publisert Sist oppdatert

Snacka om att det blev en lyckad öringpremiär på Västkusten – mycket folk, bra väder och en hel del fisk. En av dem som strålade lite extra var Gustav Högberg, som tillsammans med pappa Henrik fick 21 öringar redan första dagen.

Den 1 april är ett heligt datum för många sportfiskare, med anledning av den traditionella premiären för havsöring. Det har strömmat in rapporter om ett bra fiske, och när Fiskejournalen pratar med Gustav Högberg från Trollhättan så kan han summera en fantastisk helg.
– Tidigare år har man varit nöjd med ett par fiskar per person, och det har även hänt att vi har blankat. Nu fick vi alltså 21 stycken, med en bra snittstorlek på 40–45 centimeter.

Gustav Högberg och pappa Henrik var på plats i gryningen. Foto: Privat

20-årige Gustav började följa med pappa på premiären vid 3-årsåldern, och sedan tidiga tonåren så har det varit seriösa satsningar med enbart flugspö. Så här tidigt på säsongen så föredrar de att fiska långt ut på kusten, gärna i norra Bohuslän och i trakterna av Lysekil.
– Vi testade 7–8 vikar i lördags. Redan under de 20 första minuterna så hade pappa fått tre stycken, och jag tappat några. Efter lunch vadade jag ut i en ny vik, och fick då tio fiskar på en kort stund. Jag hittade en plats där solen hade värmt upp vattnet, och det gjorde skillnad, berättar Gustav.

Han rekommenderar andra att leta öringen just på sådana platser, där vattnet är en aning varmare. Ibland går öringen på bara några decimeters djup, vilket åtminstone för en flugfiskare är både lättsamt och roligt. För Gustavs del var det räk-imitationer i bland annat rosa som gällde.
– Jag ska ut på tisdag igen, det gäller att passa på tidigt på säsongen när fisken är nära land, hälsar en nöjd Gustav Högberg.

Många runt 40
Någon annan som också vittnar om öringar i bra kondition är Magnus B Pålsson, rutinerad fiskade och administratör för Facebook-gruppen Havsöring Västkusten.
Så här summerar han premiärhelgen:
– Kallt men bra väder, lite för svag vind men i övrigt en hygglig premiär. Av de fiskar jag och mina två kamrater fångat, ett 30-tal sammanlagt, har merparten varit runt 40 centimeter, endast ett fåtal över 45 och bara en över 50. Större fiskar har helt lyst med sin frånvaro för vår del. Att mängden fisk runt 40 centimeter är såpass stor indikerar att extremtorkan 2018 kanske inte tog så hårt på bestånden som man befarade.
– Och det kan tilläggas att samtliga fiskar har varit i god eller mycket god kondition också, säger Magnus till Fiskejournalen.