Skippa odlad lax på julbordet – här är Frödins alternativ
Lax marknadsförs som en klassiker på julbordet, och oftast är det den odlade varianten som står till buds hos handlaren. Men det finns alternativ för den som värnar miljön och de vilda laxbestånden.
Mikael Frödin har turnerat runt världen med den uppmärksammade filmen Artifishal, som handlar om den smutsiga laxodlingsindustrin. Han är nyss hemkommen från Cambridge, där han höll en föreläsning på universitetet om filmen och sin kamp för den vilda laxen.
– Det var rätt coolt. Intresset var stort och jag fick bra respons, säger Mikael Frödin till Fiskejournalen.
Vi passar naturligtvis på att be honom om smarriga och beståndsvänliga alternativ till julbordet, för den som vill välja bort lax som odlats i öppna kassar till havs, och för den som inte lyckats fånga sin egen fisk.
Här är hans topp 3-förslag:
1) Odlad lax från slutna system.
2) Stillahavslax från vilda bärkraftiga bestånd.
3) Makrill.
Om du inte hittar detta hos handlaren, så kanske det finns exempelvis abborre, gråsej eller torsk från hållbara bestånd.
Finns det något annat du vill skicka med läsarna inför 2020?
– Den odlade laxen från öppna kassar utrotar våra vilda bestånd av Atlantlax. Ta ställning för slutna system och mot öppna kassar. Påverka din handlare, utbilda allmänheten och ifrågasätt politikerna, hälsar Mikael Frödin.
Apropå fiskodling i slutna system – missa inte denna nyhet.