Tvåtaktsmotorer med förgasare är riktiga miljögrisar. Därför kan man få bidrag för att skrota dem.

Politiker vill förbjuda äldre tvåtaktsmotorer på sjöar

Publicerat

Sportfiskare har som grupp fått beröm för att visa vägen i den gröna omställningen på sjön, genom att frivilligt byta ut sina gamla tvåtaktsmotorer till exempelvis el-motorer. Socialdemokraterna i Ulricehamn vill nu gå ännu länge och förbjuda äldre tvåtaktsmotorer på kommunen sjöar.

Deras fullmäktigegrupp framför kraven i en debattartikel i Ulricehamns tidning, och har lämnat en motion till kommunfullmäktige där de vill att förvaltningen utreder ett förbud mot äldre tvåtaktsmotorer. De hänvisar till en kartläggning från Transportstyrelsen, som visar att de största utsläppen kommer ifrån äldre motorer med förgasarteknik. Denna motortyp står för 65 procent av utsläppen trots att motortypen bara står för 18 procent av det totala antalet motorer.

”Detta har stor negativ påverkan på allt liv i våra sjöar och vattendrag och det påverkar också oss människor som bor och lever runt sjöarna. Flera studier har visat att mängden gift efter gamla tvåtaktsmotorer är tillräckligt hög för att påverka alger, bakterier, fiskar och kräftdjur. Bland annat dör fiskäggen och fiskyngel kan få missbildningar”, skriver de i debatten.
Nu återstår det att se om de får med sig en politisk majoritet för förbudet.