Oönskad rymling. Hundratusentals atlantlaxar rymde i somras från en anläggning utanför Seattle. Katastrofen tycks ha lett till att odlingarna snart försvinner. Bild: Washington Department of Fish & Wildlife

Washington vill se ett slut på laxodling
 och rymningar

Publicerat Senast uppdaterad

Staten Washington har nyligen röstat fram ett lagförslag som ska fasa ut odling av atlantlax i öppna kassar till år 2022. En jätterymning i fjol på 263 000 laxar har haft stor betydelse för beslutet.

Längs den amerikanska västkusten är atlantlaxen en främmande och invasiv art. Trots det har staten Washington tillåtit odlingar i öppna kassar. Många stora rymningar har skett och en av de värsta inträffade förra året, då 263 000 atlantlaxar rymde från Cook Aquaculture Pacifics anläggning i Pugetsundet. Katastrofen var ett faktum och situationen förvärrades av att företaget försökte dölja rymningens omfattning och dessutom visste att kassarna kunde kollapsa.

Incidenten väckte högljudda protester mot företagets tillstånd och gjorde att laxodlingens framtid hamnade på den politiska agendan. När frågan nyligen avgjordes i den statliga senaten framröstades ett lagförslag om utfasning till år 2022, då nuvarande tillstånd utlöper.

Beslutet lär innebära att laxodlingar helt försvinner från den amerikanska västkusten. I Alaska och Kalifornien är de sedan tidigare förbjudna och i Oregon har inga etableringar gjorts.

Läs mer här.

Hans Hällman