Annons: Sponsrat innehåll

Tranås Energi skapar fler fria vandringsvägar för öringen.

Tranås Energi fortsätter att miljöanpassa sina anläggningar

Publicerat Senast uppdaterad

I ungefär 100 år har dammen vid vattenkraftverket i Visskvarn hindrat fisk och andra vattenlevande djur från att ta sig från sjön Sommen och vidare upp i Bulsjöåns vattensystem. För fyra år sedan köptes anläggningen av Tranås Energi och nu sätter bygget av ytterligare en fiskväg igång.
En av deras anledningarna till köpet var att kunna genomföra planerna på att skapa fri vandringsväg mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen.
– Våra andra två vattenkraftverk i området har redan fått fiskvägar, nu står vi inför uppstarten till att bygga en även i Visskvarn, säger Magnus Lundberg som ansvarar för vattenkraftproduktionen på Tranås Energi.

Strax nedströms Visskvarns damm, i sträckan som löper längs vattenkraftverkets tuber, finns uppväxtområden för öring och dessa skulle gynnas av att kunna ta sig vidare uppströms. Öringen som lever uppströms kommer i sin tur att gynnas av att kunna vandra ut till sjön Sommen.

Bygget kommer att pågå under hösten och när fiskvägen är färdigställd återstår endast ett hinder på sträckan mellan de tre sjöarna. Tranås Energis mål, fri vattenväg till år 2021, ser alltså ut att kunna hållas.

Välj ett fiskvänligare elavtal hos Tranås Energi