Se upp innan du navigerar efter Sjöfartsverkets nya sjökort! Foto: Simon Hesthaven/Unsplash

Testen – detta händer om du krockar i 20 knop

Publicerat

Testfakta fick i uppdrag att ta reda på vad som händer då en båt krockar under hastigheten 20 knop. Resultatet var skrämmande enligt Klaus Hahn.

För första gången har Testfakta utfört ett krocktest av en båt. På uppdrag av norska Sjøfartsdirektoratet, norska Kystverket och Redningsselskapet kraschades en fritidsbåt.

Testet utfördes med en hastighet på 20 knop. Detta är en hastighet som dom flesta fritidsbåtarna kan uppnå. Testfakta kan nu konstatera att vid ett plötsligt stopp vid denna hastighet så utsattes testdockorna för krafter motsvarande 12 gånger sin egen kroppsvikt.

– Jag är inte förvånad över det vi ser i 20 knop. Det som skrämmer mig är att många kör mycket snabbare än detta, säger Klaus Hahn, VD på Testfakta.

Dockorna som användes i testet är tänkta att motsvara en familj på fyra personer som har en kroppsvikt på 70 kilogram för dom vuxna och 35 kilogram för barnen. Med hjälp av höghastighetskameror fick dom som utförde testen en brutal inblick i de krafter som skapas.

– Vid en kollisionskraft på 12 G, det vill säga 12 gånger sin egen kroppsvikt, är det svårt att hålla i sig i båten, avslutar Klaus Hahn.

Om Testfakta

Testfakta är ett oberoende test- och research företag specialiserat på laboratorietest och utvärdering av produkter för konsumenter och yrkesanvändare. Testerna utförs i samarbete med ett europeiskt nätverk av certifierade test- och forskningslaboratorier, specialiserade inom olika produkt- och provningsområden.