Aspen är en brutal rovfisk med ett hugg som man aldrig glömmer. Foto: Anders Nicander

Sveriges brutalaste hugg

Publicerat Senast uppdaterad

Det finns ingen fisk i vårt avlånga land som hugger lika hårt som aspen. Faktum är att man måste modifiera betena för att de inte ska slitas sönder när aspen kasar sig över dem.

I nya numret av tidningen Fiskejournalen följer undertecknad med Kristian Keskitalo på ett otroligt spännande aspfiske. i Kanten av ett strömsatt grund står fisken. Kristian hade i princip lovat att fisken skulle hugga i något av de första kasten och visst gör den det! Under några timmar har vi ett fiske som förändra min syn på den svenska fiskfaunan.

Kristian är otvivelaktigt en av landets skickligaste sportfiskare och han tips och trix för aspfisket är oerhört inspirerande och på många sätt överförbara på annat fiske.

För att inte aspen ska slita sönder vobblern använder Kristian bara en trekrok som han fäster med dubbla lekanden. Foto: Anders Nicander

Aspen finns främst i Vänern, Hjälmaren och Mälaren med tillrinnande vatten, i Göta älv samt Motala ströms vattensystem. Små bestånd finns i Emån och Dalälven samt i sjön Garnsviken där arten är utsatt.

Rapporter om enstaka aspfångster från andra vattendrag kommer då och då.