Kalkning är nödvändigt för att behålla livet i många vatten.Foto: Rolf Johansson

Surt i Sjuhärad

Publisert Sist oppdatert

Anslagen till kalkning av våra vatten minskar samtidigt som priset på kalk stiger. En perfekt storm som är ödesdiger för vattendragen i Sjuhärad.

Utan kalk mindre liv. Det är den bistra verklighet vi lever i. Kalken höjer pH-värdet i vattnet och gör tillvaron dräglig för fisk och andra vattenvarelser. Att vattnet blir surt hänger ihop med utsläpp från industri och trafik.

i fem decennier har man kalkat vattnen kring Borås. Försurade sjöar dör sällan helt men när bland annat mörten, som är mycket försurningskänslig, dör ut rubbas ekosystemet och bestånden av rovfisk blir svaga.

– Kalkningen är en av de viktigaste miljöåtgärderna för länets sjöar och vattendrag och för fungerande ekosystem i försurade områden. Den är en grundläggande förutsättning för hur andra insatser vi gör för vattenmiljön lyckas, säger Malin Frisell, kalkningssamordnare på länsstyrelsen till Borås tidning.

Under förra året drabbades 31 av 34 kommuner i Västra Götaland av kalkneddragning. I år talar allt för att det blir ännu värre.

– Jag tror att det främst är fiskeklubbar och fiskevårdsföreningar som kommer att drabbas allra först. De som har försäljning av fiskekort är beroende av att det ska finnas ett bra fiske, säger Malin Frisell.