Mycket långsam trolling med flöte och en liten mört som bete är supereffektivt. Foto: Anders Nicander

Supermetod för trög abborre

Publisert Sist oppdatert

När abborren är riktigt trög är det få saker som kan väcka hugglusten. Då kan en mycket långsam trolling med ett klassiskt kastmetetackel och betesfisk göra underverk.

Känns det igen? De normalt så bra abborrplatserna i sjön ger inte en fisk. Kast efter kast och på sin höjd en lätt stöt i betet. Sådana dagar är mete med betesfisk som mört på 8-12 centimeter något som kan vända fisketuren från seg till succé. Ligger man för ankar krävs det att betesfisken är vid liv för att abborren ska visa intresse men om man fiskar från en båt i rörelse funkar död betesfisk finemang.

Nu finns det mer specialiserade metoder och tackel för flötestrolling men jag föredrar att göra det så enkelt som möjligt. Ett glidande kastmete med ett flöte som bär 15-20 gram, anpassat sänke och en kortskaftad enkelkrok i storlek 2 eller 4 funkar perfekt. Bästa materialet för en glidande stoppknut som man behöver för att ställa in djupet som betet fiskar på är mjuk fluglinebacking. Haspel är ett måste och till detta fiske fungerar de modernaste spöna med mycket trånga spöringar inte så bra. Lite äldre modeller med vida ringar är bättre. Fäst betesfisken i överläppen och mät ut djupe så att den svävar en halv meter ovanför botten.

Nu är det dags att sätta båten i långsam rörelse. 0.3 knop är lagom. För att kunna driva fram så sakta kan man använda elmotor, ro eller driva med vinden. Släpp ut så mycket lina så att flötet släpas en bit efter båten. När fisken hugger och flötet dyker ska du blixtsnabbt ge löslina. Håller man spöt i handen kan man ha haspelrullens bygel öppen och hålla ett finger på linan för att ögonblickligen kunna släppa efter. Vänta i några sekunder innan du gör ett bestämt mothugg samtidigt som du vevar upp löslinan. Ju trögare fisken är desto längre tid kommer den behöva på sig att svälja.

Ta inte mer fisk än du äter upp på dagen och släpp tillbaka alla stora abborrar!

Ander Nicander