Nästan 16 kilometer rinnande vatten ska återställas i Stora Tandån. (Foto: Länsstyrelsen Norrbotten)

Stora Tandån ska återställas

Publisert Sist oppdatert

Dalarna, där Stora Tandån ligger, var en gång rikt på strömmande vatten som bjöd på storslaget fiske. Under flottningsepoken förstördes väldigt många vatten och fisken försvann. Nu ska ett av dessa vatten återställas och förhoppningarna om en framtida fiskepärla är stora.

Målet med det stora projekt som Länsstyrelsen i Dalarna och Malungs kommun nu inleder är att Stora Tandån ska må bättre. När vattnen mår bra mår också fisken bra.

Då man en gång i tiden rensade Stora Tandån var det för att man skulle kunna frakta timmer från platser där det inte fanns några vägar. För att inte timret skulle fastna plockades stora stenar och omkullfallna träd bort. Ån blev en motorväg för timret men öringens ståndplatser försvann och livsbetingelserna för fåglar och insekter förändrades.

När man nu ska återskapa en 16 kilometer lång sträcka i Malung-Sälens kommun använder man en grävmaskin för att lägga till baka de stora stenar som en gång togs bort från ån. Torrfåror öppnas upp och träd välts ner i ån för att skapa ståndplatser och skydd för fisken och ge skydd för fisk och fåglar.