Skarven hotar våra fiskbestånd.

Som mest 2000 skarvar får fällas i Östergötland

Publisert Sist oppdatert

Länsstyrelsen i Östergötland har beviljat skyddsjakt för upp till 2000 skarvar. Men bakom de siffrorna döljer sig en komplex verklighet och det verkliga antalet fåglar som kommer att skjutas är med all sannolikhet betydligt lägre.

Man räknar med att det kan finnas så mycket som 33 000 skarvar i Östergötland. Beståndet har ökat kraftigt här sedan millenieskiftet och ökar fortfarande. Konsekvenserna av skavexplosionen är förödande för fiskbestånden i Östergötlands skärgård men även i sjöar som Roxen är skarven ett växande problem.

Skarvjakt är tidsödande och kostsamt för de jägare som tar sig an arbetet med att försöka hålla stammen på en rimlig nivå. Jakten är bara tillåten under en kort period på våren och skarven har visat sig vara en svårjagad art. För att bistå jägarna har föreningen Sveriges förenade fiskeguider tidigare delat ut skottpengar. Då var det 20 kr per skjuten fågel vilket inte ens täcker kostnaden för ammunition. Resten av kostnaderna får jägarna ta själva.

Under 2023 hade länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på 1500 skarvar i Östergötland vilket resulterade i 591 fällda fåglar eller 1,8 procent av det totala beståndet i länet.