Skär inte huvudet av fisken
Forskare har tittat på hur lång tid en fisks hjärna lever efter att man skurit huvudet av fisken och resultat är chockerande. En ål kan leva i upp till åtta timmar efter att huvudet skilts från kroppen.
Fiskar är växelvarma vilket betyder att de har ungefär samma kroppstemperatur som omgivningen. Dessutom är det trögare att andas vatten än att andas luft. Detta tror man är ett par orsaker till att fiskars hjärnor klarar långa stunder utan syre. De har helt enkelt anpassats till en sämre syretillförsel än däggdjur som lever på land och andas luft.
Detta är viktigt att tänka på när man ska avliva sin fångst. Att, som många gör, skära halsen av fisken kan vara mycket plågsamt och lidandet kan fortsätta en lång stund efter att huvudet skiljts från kroppen. I vissa fall i många timmar.
Rätt sätt att avliva en fisk är att upprepade gånger slå den i huvudet med en klubba eller liknande. Helst ska man ha en priest (fiskbonkare) som är till för att avliva fisk med sig på fisketuren. Vill man dessutom ha absolut bästa kvalitet på fiskköttet man tar med sig hem ska fisken blödas av, gärna i en hink kallt vatten, direkt efter att man bokat den. Detta görs lättast genom en snitt i halsen som är djupt nog att skära av halspulsådern eller genom att man skär av några av gälbågarna.