Många besöker Mörrumsån – och vissa får sina drömfiskar. Här är Aik "Minken" Boymann med en 19-kilos Mörrumslax. Foto: Privat

Satsande Mörrums Kronolaxfiske kan vinna Stora Turismpriset

Publisert

Sportfisket har fått ett uppsving under pandemin – och en av de destinationer som hanterat de nya förutsättningarna förträffligt är Mörrums Kronolaxfiske. Nu kan de belönas med Stora Turismpriset 2021.

Det är myndigheten Tillväxtverket som presenterat nomineringarna till Stora Turismpriset, och där finns alltså Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge med i kampen.
De lyfts fram som ett föredöme på många plan. Inte bara för att de hanterat pandemin bra, utan även för andra insatser de senaste åren.

”För att föryngra och öka andelen kvinnor har Mörrums Kronolaxfiske de senaste åren riktat sig till kvinnor och ungdomar för att bredda kunskapen och intresset för att fiska och öka förståelsen för vad fiskevård innebär. Ett kraftverk har rivits för att öka både bestånd av fisk och möjligheten att fiska”, framgår det i motiveringen.
Mörrums Kronolaxfiske har även gjort en stor satsning för att digitalisera försäljning av produkterna och fångstrapportering, och ett normalår så har destinationen 15 000 fiskedagar med fiskare från 15–20 olika nationer.

Mörrum Kronolaxfiske har redan vunnit Region Blekinges turismpris vid den årliga Guldekengalan – och nu kan de alltså ta hem det nationella priset. Det hela avgörs 24 november, vilket du kan läsa mer om här.