Satsa på kustfiske
Vi har flera gånger berättat om Axel Larsson. Underbarnet som visat att det fortfarande finns möjlighet till ett fint kustfiske. Vi bad honom om några inspirerande tips inför säsongen som rycker närmre för var dag.
Först och främst: håll ut! Torsk och bleka får vi vänta till 1 april med att fiska i västkustvattnen. Sådana är reglerna. Bästa fisket börjar i mitten av maj när värmen kommer och fortsätter till en bit in i juli. Sedan är det bra fiske igen från september fram till det blir minusgrader. Men vad kan vara bättre än att börja planera för vårens turer till kusten redan nu?
Så här tipsar Axel:
Förvänta dig att det krävs mycket tid och letande för att få ett lyckat fiske. Det finns ju inte massvis med fisk i vårat hav idag tyvärr. Men letar man och är ihärdig kan man ha ett fantastiskt fiske. Ofta är djupa hamnar, strömsatta områden och klippor bra platser.
Jag brukar ha minst tre spön med mig när jag är ute på kusten. Grunden ser ut så här, men jag varierar efter situation och art:
- Ett spö upptacklat med en sandeel-jigg för blekan
- Ett spö med en 6-8 centimeter lång långsmal jigg för att kunna täcka av mycket yta och få det mesta.
- Ett spö med ett räkmete för berggyltan eller om torsken är seg.
Kortfattat kan man säga: ha ett gäng spön upptacklade med det du förväntar dig att du kommer behöva använda.
En sak jag brukar tänka på när jag letar nya platser är att det är att försöka lista ut vilken art som platsen är bäst för och sedan satsa på den. Testar man lite planlöst en massa olika beten och tekniker kommer man kanske inte underfund med vad platsen är bäst för. När du har knäckt koden för en art kan du gå över till nästa.
När du är framme på din fiskeplats, säg att det är en kajkant. Ser du några sjömärken? Ligger det en båt vid kajen? Har du kollat på ett sjökort hur botten ser ut? Det är sällan effektivt att ställa sig på en kajkant och bara kasta rätt ut. Helst ska det finnas något som skapar en struktur på botten. Det är där fisken står.
Med detta menar jag att man ska scouta sin fiskeplats i förväg för att kunna hitta potentiella ståndplatser för fisken.