Morgan Bohman mötte en björn i tjärnen han fiskade gädda i. Foto: Anders Lundin

Satsa på gädda när isen smälter

Publisert Sist oppdatert

Vintern kom och gick i de södra delarna av landet. Men smälter isen finns det fina möjligheter till gäddfiske.

Öppet vatten vintertid kan vara en prövning för den som vill fiska abborre och gös. Visst, det går, men ofta är det väldigt mycket slit för att fånga fiskens intresse och locka dem till minsta hugg. Gäddan däremot kan kan vara ordentligt i stöten, särskilt om det kommer en period med hötryck och, för årstiden, varmt väder.

Testa en klassisk spinnare

Gäddan är precis som våra andra fiskar växelvarm och äter mindre i vinterkallt vatten än i varmt. Dessutom är den sällan intresserad av att bränna alla sina krafter på att jaga efter snabbt infiskade beten. Satsa på beten som rör sig mycket vid låg hastighet som mjuka shaddjiggar och ledade vobbler. Eller varför inte testa en klassisk, rejäl, spinnare. Förr var spinnaren känd för att vara en riktig gäddmagnet vid fiske direkt efter islossningen.

Sök gäddan grunt

Gäddan finns i så otroligt många vatten så det är alltid svårt att ge generella råd om fiskeplatser. I strömmande vatten eller djupa klara sjöar är det andra förutsättningar än i grunda bruna sjöar men en bra tumregel är att söka gäddan grunt så här års. I de grunda vikarna är det dessutom gott om vitfisk som lockar gäddan.

Varma kläder gör fisket roligare

Som alla som fiskar året runt vet, är det betydligt svårare att hålla sig varm om det är 3 plusgrader och öppet vatten än om det är -3 och man fiskar från isen. Kylan från det öppna vattnet har en fantastisk förmåga att trägna igenom kläderna. Klä dig i lager på lager med vind- och vattentäta plagg längst ut.

Isgädda

För de flesta av oss är gäddan en sportfisk som man återutsätter och inget som man sparar till mat. Men är det någon gång gäddan är ok som matfisk så är det i vinterkallt vatten. Förr pratade man faktiskt om isgädda som något extra fint. Tänk bara på att en gädda på 1–3 kilo är mycket bättre i köket än en stor gädda som dessutom är viktig för sjöns ekologiska balans.