Satsa på annat fiske när vattenståndet i älven är för högt. Foto: Anders Nicander

Sabbar regn och högvatten fisket i norr? Tänk om!

Publisert Sist oppdatert

Sommaren 2023 går inte till historien som den soligaste i mannaminne. Det eviga regnandet gör att älvarna stiger och fisket blir riktigt dåligt. Men när det planerade fisket inte funkar kan man byta fokus och satsa på andra arter och andra typer av vatten.

Roland ”Rolle” Persson är en mycket driven sportfiskare och ordförande i Linsell-Ransjö fiskevårdsområde. Fiskejournalen mötte honom vid Ljusnan som går så hög att den helt ändrat karaktär. Inte ett tecken på liv på de normalt så fina harrstyken. Innan vattnet gått ner till det normala är det kloka att satsa på annat fiske. Vi frågade Rolle vad han skulle ha satsat på om han rest till norr för att fiska och fiskeplanerna grusats av vädret.

-I Linsellsjön finns det både grov abborre och gädda.

Både abborren och särskilt gäddan kan vara riktigt på hugget när det är lågtrycksväder. Norrland och särskilt Jämtland och Härjedalen har makalöst bra vatten för abborre. Funkar inte alla ”fancy” abborrbeten så våga testa livebait.

-Sen har vi några tjärnar med inplanterad öring, röding och regnbåge.

Sjöar och tjärnar är inte alls lika känsliga för vattenstånd som åar och älvar. Här kan fisket vara riktigt bra och put & take-vattnen är ofta en räddningsplanka när inget annat fiske funkar.