Asp och gös har tjuvfiskats med bland annat nät i Garnsviken. Foto: Cecilia Grönberg

Så går det för pionjärerna som odlar gös och abborre

Publicerad

Tidigare i vintras kom beskedet att det satsas miljarder på en landbaserad laxodling i Sotenäs. Några som redan vet hur det är att odla fisk på land är bröderna Claes och Per Eke-Göransson utanför Vadstena. De har som enda svenskar både gös och abborre i sin odling.

Många är ense om att de svenska röding- och regnbågsodlingarna behöver kompletteras med utbud av andra arter – och helst på land. Därför är det högintressant för branschen att följa utvecklingen för Claes och Per Eke-Göransson. De växlade upp sin verksamhet med växtodling och slaktsvin till att även innefatta fisk, och 2014 började de bygget som nu har plats för 70 000 fiskar.

Frågan är förstås hur det har gått? Går det att konkurrera med lax och röding på den svenska marknaden? Jodå, åtminstone skapligt. De började skicka leveranser mot restauranger, både lokala och några i Stockholmsområdet, men stötte liksom många andra leverantörer på patrull när coronaviruset började hålla folk hemma. Det tog tvärstopp helt enkelt.

Nu har de dock börjat sälja via REKO-ringarna i länet och är trots allt mycket hoppfulla inför framtiden. Fiskejournalen uppmuntrar er att spana in SVT:s reportage om bröderna som visar vägen.

Läs mer om gös i Fiskejournalen:

Uppmaning – nu behöver lekande gös lugn och ro