Jodå – det är fortfarande väldigt fina pimpelisar från Dalarna och uppåt i landet. Foto: Anders Lundin

Planera in fiske på lovet – toppklass på många isar trots väderkarusell

Publicerat

Pimpelfiskare är ett härdat släkte – och i synnerhet denna vinter har tålamodet satts på prov när förutsättningarna ändrats från dag till dag. Isar har kommit och försvunnit lika snabbt, när kallgrader ersatts med plusgrader. Men det finns hopp inför lov-veckorna.

På vissa håll har det milda vädret faktiskt inneburit att isarna är av toppklass. Regn har gjort att snötäcket trycks ihop och sedan förvandlats till stabil is när kylan kommit.
– Vi har jättefina isar,det är ingen fara alls utan det har snarare blivit bättre, berättar Marika Hopponen Westberg som driver Jormvattnets Fiskecamp i Frostviken.

Pandemin har på flera sätt inneburit ett uppsving för sportfisket, men restriktionerna har slagit hårt på fiskecamper och andra destinationer. Nu hoppas Marika att det ska lossna på allvar igen, när restriktionerna hävs.
– Förra säsongen var det tidvis corona-tomt med mycket avbokningar, som jag såklart förstår och respekterar. Men denna vinter har börjat jättebra! Mycket bokningar från början av januari och det rullar på fint, påsken är exempelvis fullbokad. Visst har vädret växlat, men det har varit rätt ok ändå tycker jag, säger en hoppfull Marika Hopponen Westberg.

Ett annat område som rapporterar om strålande isar är Grycksbo fiskeklubb i Dalarna, dit många åker för att fiska regnbåge och röding. Det ser lovande ut inför sportlovet.
– Isarna är jättefina, cirka 50 centimeter. Vi kommer att ha gratis sportlovsfiske för barn och ungdomar en vecka då på Svarttjärn, hälsar föreningens ordförande Hanna Nordstrand.
Det är förstås säkrast att kolla upp isläget innan du beger dig till ett fiskevatten, men trots mildvädret ser det alltså stabilt ut på många håll.