Från nr 2/2024

Öring på finskt vis

Matinspiration

Ibland, inte särskilt ofta, så krokas en rejäl öring. Har man riktigt tur krokas flera. Så skedde i detta fall och då kan man kosta på sig att experimentera lite extra med en av filéerna. Vi på Fiskejournalen gav oss på projekt finsk planka. Kanongott och dessutom rolig matlagning.

OM DET ÄR finskt från början vet vi inte, men lite googlande ger ändå viss vägledning. Dessutom flimrade en variant av anrättningen förbi på sociala medier relativt nyligen. Personen som postade bilden var finsk, vilket stärker tron att plankgrillningen kommer därifrån, eller i varje fall är lite vanligare där än här i Sverige.

I somras trollade vi lax och öring på Vänern. De mer prickiga firrarna var på hugget och vi landade fyra stycken på mellan tre och fem kilo. Jag fick äran att rensa och filea dem och tog då chansen att fjälla och frysa in några hela filéer. Tanken var att de skulle kallrökas så småningom. Men så tipsade min kamrat Fredrik mig om att flamgrilla filén. Det lät spännande.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera