Det känsliga området kring sjön Ripasjaure norr om Torne Träsk med jokkar kommer att regleras. Foto: Gunnar Westrin

Nya förbudsvatten i Norrbottens län

Publisert Sist oppdatert

Maestro Westrin rapporterar om vatten i norr där fisketrycket från sportfisket blivit så stort att de måste få vila.

Ett av dessa vatten är systemet norr om Torne Träsk med bl a jokken Sarvajohka som rinner in i Ripasjaure. sjö. Enligt vad länsstyrelsen har konstaterat har systemet blivit överfiskat och med detta också ett ökat slitage på markerna. Länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist menar att det är lika bra att agera på en gång, för att i framtiden kunna öppna området igen med fastare fiskeregler. Stängt från och med 2023.

Inom samma fiskevårdspaket kommer det att bli ett fiskeförbud i den övre delen av Dellikälven i Arjeplog på den gamla flugfiskesträckan. Provfiske och inventeringar har visat att besökstrycket har varit för stort och att området är mycket känsligt för bland annat invandring av fisk. Stängt från och med 2023.

Inom Arjeplogs kommun gäller en reglering av Gavasjaure, där länsstyrelsen kommer att ändra upplåtelsetiden, med ett fiskeförbud under tiden 7 maj till och med 31 maj. En viktig anledning till förändringarna har varit att minska störningar som drabbar renskötseln. Innan regleringen har man kunnat fiska i sjön under hela året.

Nyhet i NSD/Norrbotten den 11 februari 2023.

Gunnar Westrin