En stor havsöring på väg mot lekplatserna. (Foto: Anders Nicander)

Nu leker den havsvandrande öringen

Publisert Sist oppdatert

Tack vare ett mycket hårt arbete under lång tid finns det i dag många små vattendrag där havsöringen leker varje höst. Leken är ett vackert skådespel och det är väl värt resan att ge sig ut och titta på hoppande, grävande och… kelande öring.

Havsöringen är egentligen inget annat än en ”vanlig” salmo trutta, en brunöring, som istället för att leva sitt liv i en å, älv eller sjö vandrar ut i havet. På sensommaren eller hösten vandrar havsöringen upp i den bäck eller å där den föddes för att själv leka.

Inför leken förlorar öringen sin silverglänsande skrud och kläs i en brun lekdräkt. Skinnet blir tjockare och fisken anpassas för en tuff vandring och, om det är en hane, kamp mot andra hanar.

Ofta måste öringen ta sig upp för mindre vattenfall och strida forsar. Det är en spektakulär syn att se flera kilo tunga öringar göra meterhöga hopp eller kravla sig över stenar där vattendjupet bara är några centimeter.

Väl på lekplatsen är det flera hanar som uppvaktar honan som är den som bestämmer vem av dem hon ska para sig med. När hon väl bestämt sig gräver hon en grop i bottengruset där hon lägger sin rom. När hanen lägger sin mjölke befruktas rommen.

Men det finns ett spännande triangeldrama i lekbäcken. Mindre hanar, så kallade sneakers, gör allt de kan för att tränga sig emellan och få en chans att sätta sin avkomma till världen.