Här är det klassiska vandringspriset i gösklassen. Foto: Privat

Nu är Uppsalas 40 år gamla gös-vandringspris ”fredat”

Publisert

Uppsalas stolthet i storfiskbranschen är sedan många år fiskeklubben UFF, bildad 1966. Den gamle storfiskregistreraren Håkan Brugård lämnar här en rapport om deras klassiska vandringspriser.

Fiskeklubben UFF (Upplands Fritidsfiskare Förening) slog igenom med kraft då tidningen Fiskejournalen lanserade storfisktävlingen Fj:s Specimentävling 1979. Under de sex år som UFF satsade på tävlingen blev det tre vinster och tre andraplatser. Man fiskade allt: storgäddor i Upplands skärgårdar, metade rejäla mörtar, sarvar, ålar och idar i Fyrisån, tunga lakar i skärgården, Mälaren och Skagern. Så härligt och utvecklande för oss som var med.

UFF hade redan som många andra klubbar vandringspriser för årets största fiskar inom klubben. Vi hade priser för gädda och braxen. Det ökades på för att numera vara 7 vackra trätavlor med respektive fiskmotiv (tillverkade av gamle UFF:aren Tommy Persson). Abborre, braxen, gädda, gös, havsöring, lake och lax. 1982 skänkte undertecknad en sådan tavla med en gös och silverplatta på till nytt vandringspris.
De andra sex art-tavlorna har vunnits via tre inteckningar efter cirka 7–9 år. Och då har Tommy fått tillverka en ny tavla som vi har börjat om på. Men göstavlan är helt unik! 2021 års inteckning innebär 40 år utan att någon UFF:are har lyckats vinna tre gånger! De flesta storgösarna fångas i Ekoln, hemmafjärden utanför klubbhuset Villa Fristad, på Mälarens strand. Några skärgårdsgösar har också vunnit, samt någon från Vänern och Storsjön vid Sandviken.

Gösfisket utvecklas
Många gånger (särskilt de tidiga åren då allt togs på trolling eller dragrodd i Mälaren) har det räckt med 5- eller 6-kilosgösar för en inteckning. Men gösfisket har ju utvecklats på senare år med avancerade ekolod och GPS samt andra vatten.
De fyra segergösar som vägt över 8 kilo är alla från de senaste 14 åren. Största på 8,9 kilo togs av fiskebutiksägaren Oskar Bodingh på vertikalfiske i frivatten. Han är en av de åtta som vunnit två gånger.
Övriga är andra fiskelegendarer som: Bruno Pettersson, Kalle Österman, Håkan Brugård (en på mete med strömming) Lasse Johnsson, Hans Persson, Janne Sävås och Daniel Borg. När vandringspriset fyllde 35 år bestämdes det på UFF:s årsmöte att denna unika göstavla inte ska gå att vinna för alltid. Nu har det gått fem år till och ingen har ännu varit nära en tredje inteckning. Men plötsligt så händer det! Och vi undrar förstås om någon annan fiskeklubb i landet har ett så seglivat vandringspris?

/Håkan Brugård