Martin Falklind tilldelas Hans Lidman-stipendiet. Foto: Anders Nicander

Martin Falklind får Hans Lidman-stipendiet

Publisert Sist oppdatert

Prisregnet över Martin Falklind och Ecofilm fortsätter. Nu belönas Martin med det prestigefyllda Hans Lidman-stipendiet.

Hans Lindman är tveklöst Sveriges genom tiderna främsta fiskeförfattare. Han var en historieberättare och författare i internationell klass inom fiskets värld men han var också en skicklig fotograf och folklivsforskare. Lidman hade bara sexårig folkskola och började sin yrkesbana med tunga kroppsarbeten. Redan på 1940-talet skrev han böcker som han själv lät trycka innan de stora bokförlagen fick upp ögonen för honom och han kunde leva på sitt författarskap.

Martin Falklind är ett begrepp inom svenskt fiske. Som fotograf och filmskapare är han unik. Martin har en Lidmansk energi i sitt arbete och frågan är om det finns någon som lägger så mycket tid och kraft på att berätta om vattnets invånare. I och med TV-serien Fiskarnas rike och hans medverkan i SVT:s fiskeliv har Martin blivit känd för de stora massorna. Fiskarnas rike har överösts av priser både i Sverige och ute i världen. Martin har också hyllats för sitt fantastiska filmfoto.

Vi ringde upp Martin och frågade om vilken relation han har till Hans Lidmans författarskap och livsgärning.

— Det är fantastiskt att det finns ett sällskap som sprider och håller liv i Hans Lidmans livsgärning. Han var en sagolik författare och fotograf som inspirerat flera generationer till att uppleva och njuta av naturen med respekt.

Martin betonar hur viktigt arvet efter Lidman är i en tid när livet i våra vatten, på många olika sätt, är hotat.

— När jag talade med Hans Lidman-sällskapets yngste medlem slogs jag av hur viktig Hans Lidman fortfarande är, kanske är han viktigare än någonsin. 11 årige Edvin Kronberg sa nämligen så här: ”När jag läser Lidmans berättelser om hur fisket var förr, så blir jag ledsen över vad vi har förstört. Men jag blir också inspirerad, för jag inser hur bra det kan bli om vi ställer saker tillrätta igen…”

Hans Lidman-stipendiet delas årligen ut av Hans Lidman-sällskapet. Deras motivering för årets pris lyder.

Hans Lidman Sällskapet tilldelar Martin Falklind 2022 års stipendium för att han med stor kunskap om ekologiska samband visar hur känsligt livet i sjöar, hav och vattendrag är, men också möjligheten för människan att återställa de miljöer hon skadat.

Anders Nicander