Laxodling utarmar haven

Publicerad

Du kanske känner till att jätteräkan är en av världens största miljöbovar? Men visste du att den har en hel del gemensamt med odlad lax från Norge? I Naturskyddsföreningens nya informationsfilm får du se hur det hela hänger ihop.
Fiskejournalen kan i dag presentera världspremiären för Naturskyddsföreningens nya film ” Vet du vad din middag åt till frukost?”. Under sju skrämmande och tänkvärda minuter får vi följa med till Thailand och Peru, två av världens största producenter av fiskmjöl. Där råder fruktansvärda arbetsförhållanden bland besättningen på trålarna som dammsuger allt liv under vattenytan. Ingenting lämnas kvar åt lokalbefolkningens fiskare. Men det stoppar inte vid förstörda ekosystem och utnyttjade människor. Den fångade fisken transporteras till Peru där den omvandlas till fiskmjöl. Här köper norsk laxodling ungefär en tredjedel av sitt fiskfoder – och för varje kilo odlad lax krävs mellan 2-5 kilo annan fisk. Vem ska förklara logiken i detta för nästkommande generationer?
Läs mer om norsk laxodling här.
På Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om fiskmjöl, jätteräkor och laxodling.
Se hela filmen här nedan.
Morgan Fihn