Torskfisket i Öresund är snart historia men beståndet är förvånansvär starkt. Foto: Anders Nicander

Läge för en vintertorsk

Publicerat Senast uppdaterad

Torskfisket på grunt vatten i Öresund är fortfarande mycket bra och kommer kunna vara det ända tills fredningen införs 15 januari 2023. Efter det är det helt förbjudet att fiska torsk fram till sista mars.

Grundvattenfiske efter torsk är en vansinnigt rolig fiskeform. Hittar man rätt kan man få uppleva riktiga huggrusher när det hugger i varje kast. Även om man numera bara får behålla en torsk per person och fiskedag så blir det fantastiskt fint att ha fångats den fisken själv, Varför inte följa den danska traditionen och äta torsk till nyårsmiddag?

Grundvattenfisket efter torsk är ofta i mångt och mycket ett traditionellt jiggfiske. Man kastar ut och låter jiggen botten studsa i botten med jämna mellanrum under invigningen. Precis som man gör när man fiskar abborre och gös i insjön. Skillnaden är att jiggskallarna väger 30-80 gram och att det ofta rejält strömt i vattnet viket gör att man måste ha ett spö med lite mer ryggrad.

Klassiska curly tail- och shadjiggar i storlek runt sex tum (15 centimeter) är perfekt för grundvattenfiske i Öresund. Färger som genom åren visat sig vara outstanding är gul/rött och den bruna nyans som brukar kallas motor oil i jigsammanhang. Det klassiska wigglerdraget i vikter från 40-100 gram är också en riktig torskmagnet och kan fiskas på samma sätt.

Har man tillgång till egen båt tar man sig snabbt mellan fiskeplatserna även om det kan vara tufft i en öppen båt om vintern. Vill man ha det ännu lite tuffare ändå kan man göra som både danska och svenska sportfiskare gör varje senhöst och vinter; fiska från fiskekajak. Det ställer enorma krav på både utrustning, kläder och säkerhetstänk men det är en fantastisk upplevelse. Vill man ha det lite bekvämare och garanterat komma till de bästa platserna så kör bland annat Landskronabåtarnas turbåtar turer som utgår från hamnen i Landskrona.

Det är helt nödvändigt att ha väl anpassade kläder för att klara av att vara ute på havet vintertid. Flytoverall, vattentäta handskar och en rejäl vindtäta mössa är standard.

Ut och trotsa elementen!