Abborren – en av våra mest populära matfiskar. Foto: Tobias Dahlin

Jodå – Malmös abborrar håller måttet som matfisk

Publicerad

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om det populära abborrfisket i Malmö kanal, som kulminerar den här årstiden. Många återutsätter all fisk, men de som vill behålla några abborrar för tallriken behöver inte vara oroliga för sin hälsa.

Sydsvenskan har nämligen låtit göra en analys av en abborre från Malmö kanal, och resultatet från laboratoriet Synlab visar att den absolut går att äta.

Den aktuella fisken som Synlab analyserade innehöll 0,42 milligram kvicksilver per kilo samt 0,0004 milligram kadmium och 0,002 milligram bly. Dessutom fann man tolv olika sorters PCB och dioxinlika PCB:er i fisken. Måhända framstår det som en hel kompott av miljögifter, men den håller ändå måttet som mat.

– Detta är under alla EU:s gränsvärden för att få sälja fisk i affären, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till Sydsvenskan.

Hon menar att halterna av miljögifter inte sticker ut i jämförelse med annan fisk – men menar att man ändå ska vara försiktig och inte äta kanalabborre mer än en gång i veckan.

När Sydsvenskan publicerat sin artikel så blev det snabbt debatt bland abborrfiskare i Malmö huruvida detta skulle leda till att fler behåller sina fiskar i stället för att återutsätta dem. Några framhåller att återutsättning av abborre är en förutsättning för det fina sportfisket i kanalen.

Läs om fisketipsen för Malmö:

Massivt intresse för Malmös abborrar – så tar du dem